21 Aralık 2007 Cuma

Klavye Kısayolları

Hız önemli olduğunda klavye hala en üstün araçtır. Mouse kullanarak yaptığınız eylem ve komutların hemen hemen tamamını klavyenizdeki tuş kombinasyonlarını kullanarak da yapabilirsiniz. Bu basit klavye kısayolları, istediğiniz yere mouse'unuzu tıklatarak gidebileceğinizden daha hızlı gidebilmenizi sağlar. Elinizin mouse ile klavye arasında gidip gelmesinden kaynaklanan zaman kaybı ortadan kalkacağından, çalışma sayfalarında ve benzer belgelerde daha hızlı çalışabileceksiniz.Kullanışlı klavye kısayollarından bazılarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:
Kopyala
CTRL+C
Kes
CTRL+X
Yapıştır.
CTRL+V
Geri al.
CTRL+Z
Sil.
DELETE
Seçilen öğeyi Geri Dönüşüm Kutusu'na atmadan doğrudan kalıcı olarak sil.
SHIFT+DELETE
Seçilen öğeyi kopyala.
Öğeyi sürüklerken CTRL'e basın.
Seçili öğeye bir kısayol oluştur.
Öğeyi sürüklerken CTRL+SHIFT'e basın.
Seçilen öğenin adını değiştir.
F2
İmleci bir sonraki sözcüğün başına taşı.
CTRL+SAĞ OK
İmleci bir önceki sözcüğün başına taşı.
CTRL+SOL OK
İmleci bir sonraki paragrafın başına taşı.
CTRL+AŞAĞI OK
İmleci bir önceki paragrafın başına taşı.
CTRL+YUKARI OK
Bir metin grubunu işaretle.
Herhangi bir ok tuşu ile birlikte CTRL+SHIFT
Bir pencerede, masaüstünde veya bir belgede birden fazla öğe veya metin seç.
Herhangi bir ok tuşu ile birlikte SHIFT
Tümünü seç.
CTRL+A
Bir dosya veya klasör ara.
F3
Seçilen bir öğenin özelliklerini gör.
ALT+ENTER
Etkin öğeyi kapat veya etkin programdan çık.
ALT+F4
Etkin pencerenin kısayol menüsünü açar.
ALT+BOŞLUK ÇUBUĞU
Aynı anda birden fazla belge açmanıza izin veren programlarda etkin belgeyi kapat.
CTRL+F4
Açık öğeler arasında geçiş yap.
ALT+TAB
Öğeler arasında açılış sırasına göre geçiş yap.
ALT+ESC
Bir pencerede veya masaüstünün ekran öğeleri arasında geçiş yap.
F6
Belgelerim'de veya Windows Gezgini'nde Adres çubuğunu göster.
F4
Seçilen öğenin kısayol menüsünü göster.
SHIFT+F10
Etkin pencerenin Sistem menüsünü göster.
ALT+BOŞLUK ÇUBUĞU
Başlat menüsünü göster.
CTRL+ESC
Karşılık gelen menüyü göster.
ALT +menü adında yer alan altı çizgili harf.
Karşılık gelen komutu çalıştır.
Açık bir menüdeki komut adında yer alan altı çizgili harf
Etkin programın menü çubuğunu etkinleştir.
F10
Sağa doğru bir sonraki menüyü veya alt menüyü aç.
SAĞ OK
Sola doğru bir sonraki menüyü aç veya alt menüyü kapat.
SOL OK
Etkin pencereyi yenile
F5
Bilgisayarım veya Windows Gezginin'de bir üst düzeydeki klasöre bak.
BACKSPACE
Geçerli görevi iptal et
ESC
CD-ROM sürücüsüne bir CD yerleştirdiğinizde SHIFT tuşuna basmak
CD'nin otomatik olarak çalışmaya
Kaynak :http://www.microsoft.com/turkiye/windowsxp/home/ipuclari/keyboardsc.asp

Internet Güvenlik Programları

Internet Üzerinde güvenliği sağlamak amacıyla yapabileceğiniz işlemlerden bahsedip örnek programlar gösterdik. Ilk Olarak Windows kullanıyorsanız temel güvenlik aracı olarak Windows Firewall- Windows Güvenlik duvarını kullanarak port kontrolü ve programların erişimini sınırlandırma gibi ayarları yapabilirsiniz, fakat bu güvenlik duvarı tek başına yeterli olmayacaktır. Bu ayara ek olarak sizlere Internet Explorer içerisinden İçerik Danışmanı sayesinde girilecek internet sayfalarının sınırlandırılması, filtrelenmesi gibi ayarları da gösterdik. Temel Olarak site yasaklama, kelimeye göre site engelleme gibi işlemleri desteklese de kurulabilecek alternatif internet sörf programları ile bu sınırlandırma aşılarak sınırsız erişime kavuışmak çok da zor olmayacaktır. Bu temel özelliklere ek olarak alternatif programları sizlere Büyüteç bölümüzde gösterdik. Bu hafta Sizlere Bitdefender Internet Security ve Norton Internet Security programlarını tanıttık. Daha detaylı bilgiyi Büyüteç Altından bulabilirsiniz.

Internet Kontrol ve Sınırlandırma Programları


İçerik filtre yazılımlarını tanımaya devam ediyoruz.
İlk tanıtcağımız program Kidsplorer. Internet explorer, Netscape, Opera gibi diğer Browser programlarını devre dışı bırakarak sadece izin verdiğiniz sitetlere girilmesini sağlayan çocuklarınız için kullanacağınız bir program.
http://www.devicode.com/kidsplorer/
Bir başka yazıda kullanımını bulabilirsiniz

Hatırlatma Kağıtları - Post it

Bu hafta anlattığımız post-it programlarının adreslerini aşağıda bulabilirsiniz
http://www.hottnotes.com/
http://www.singerscreations.com/AboutStickIt.asp
http://www.sticky-notes.net/
Ek olarak tanıttığımız programlar dışında post-it programı arasanız aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz
http://www.alshare.com/new.html
http://www.igorv.com/Applications/StickyNotes.aspx
http://www.remotenote.com/

Internet Kullanımında Ağ trafik takibi ve Raporlama işlemleri

Bandwidth Monitor
Bandwidth Monitor programı sayesinde günlük, haftalık hatta aylık internet kullanımınızı gönderme ve alma şeklinde takip edebilirsiniz, anlık olarak bilgisayarınızdan geçen ağ paketlerini inceleyebilirsiniz, program sayesinde sadece izleme değil aynı zamanda raporlama da yapmanız münkündür, özellikle interneti Sınırlı ADSL ile kullanan kullanıcıların ilgisini çekecek olan bu program 30 günlük deneme sürümü ile aşağıdaki linkten çekebilirsiniz. Programın kurulumu ve kullanımı oldukça basittir.
Http://www.bwmonitor.com
Bir başka yazıda program ekran görüntülerini bulabilirsiniz

Online Ofis Uygulamaları

Thinkfree Office 3, Microsoft Office uyumlu programlardan oluşan bir yazılım paketidir. Paketin içeriğinde yeni dosya oluşturma veya mevcut dosyaları izleme/değiştirme olanağı sağlayan kelime işlemci, hesap tablosu ve grafik sunu yazılımları bulunmaktadır. ThinkFree Office 3 paketi Write, Calc ve Show uygulamalarından oluşmaktadır. Tüm bu uygulamalar Word, Excel ve PowerPoint dosyaları ile aynı biçimleri desteklediği için mevcut veya dışardan gelebilecek dökümanlarla uyumlu çalışmaktadır.ThinkFree Office 3 arayüzü Microsoft Office ile benzer görüntüde olduğu için kullanıcılara bu iki paket arasında hiç zorlanmadan geçiş yapma imkanı sağlar. ThinkFree Office 3 arayüzü Microsoft Office ile benzer görüntüde olduğu için kullanıcılara bu iki paket arasında hiç zorlanmadan geçiş yapma imkanı sağlar. ThinkFree Office 3, en son Java teknolojisi ile geliştirildiği için platform bağımsız bir yapıya sahiptir. Bu sayede uygulama Windows, Linux ve Macintosh sistemleri ile uyumlu oldugu gibi internet üzerindende kullanabilirsiniz.
www.Thinkfree.com

Microsoft Virtual Earth 3D

Bu hafta sizlere birlikte öğrenelim bölümümüz de Microsoft Virtual Earth ü tanıtmıştık, programı çekmek için http://www.microsoft.com/virtualearth/overview.mspx
adresine erişmeniz yeterli olacaktır, ayrıca http://maps.live.com adresinde de program kurmadan online olarak haritalardan yararlanabilirsiniz.

Total Video Convertor -Videolarınızı Çevirin

Total Video Convertor bilgisayar kullanıcıları için komple bir video çeviri programıdır, program sayesinde bir çok formatta ses ve görüntü dosyalarını çevirebilirsiniz. Program kendi içerisined bulunan çevirici yapısı ile hızlı bir şekilde dönüştürme imkanı sağlamaktadır.
Total Video Converter V3.10 beta yeni özellikleri ;
1 Fotoğrafların Slayt Gösterisi olarak hazırlanması
Bu özellik sayesinde fotoğraflarınızı ve resimlerinizin bulunduğu bir slayt gösterisi hazırlayabilir farklı geçiş efektleri ile ve seslerle gösteriyi daha eğlenceli ve görsel bir hale getirebilirsiniz., ve hazırladığınız gösteriyi cd,dvd yada taşınabilir çoklu ortam aygıtlarına aktarabilirsiniz, cep telefonları ve PDA lar üzerinden daha sonradan izleyebilirsiniz.
2 Video dosyalarınıza bir çok formatta alt yazı ekleyebilirsiniz. (srt . sub .ssa .ass .smi .psb .tex .)
3 WINAMP eklentilerini kullanabilirsiniz.4 ASF,WMV(for ZUNE,XBOX360),WMA biçimindeki ses ve görüntü dosyalarını destekler5 Bir çok Dijital kamera formatını da desteklemektedir.
Total Video Converter Ana Özellikleri:
PDA, PSP, iPod ce cep telefonları gibi cihazlar tarafından kullanılan uzantıdaki dosyaları (mp4, 3gp, xvid, divx mpeg4 avi, amr audio) kolaylıkla çevirebilir.
Photos slide show özelliği sayesinde fotoğrafların slay gösterisi olarak hazırlanmasını sağlar
RMVB or RM ses ve görüntü eklemede oldukça başarılıdır.
Bir çok video formatını MPEG formatında DVD/SVCD/VCD olarak çevirebilir.
Dönüştürme işlemi yapılmış videoları DVD/SVCD/VCD olarak kayıt edebilirsiniz.
DVD Rip işlemi yapabilir.
Mp3, ac3, ogg, wav, aac gibi ses dosyalarını açabilirsiniz.
Farklı Ses ve Video dosyalarını tek bir dosyada birleştirebilirsiniz.
Combine several video and audio files to one video file;
Total Video Converter supports aşağıdaki dosya türlerini okuyabilirVideo Biçimleri
Rmvb(.rm,.rmvb)
MPEG4(.mp4)
3gp(.3gp, 3g2)
Game Psp(.psp)
MPEG1(.mpg, mpeg)
MPEG2 PS (.mpg, mpeg, vob)
MPEG2 TS (DVB Transport Stream)
Ms ASF(.asf, .wmv)
Ms AVI(.avi)
Macromedia Flash video FLV (.flv)
Real Video (rm)
Apple Quicktime(.mov)
FLIC format(.fli, .flc)
Gif Animation(.gif)
DV (.dv)
Matroska (.mkv)
ogm (.ogm)
Video Formats Dx9 Directshow can open
Audio Biçimleri
CD audio(.cda)
MPEG audio(.mp3, mp2)
Ms WAV(.wav)
Ms WMA(.wma)
Real Audio (.ra)
OGG(.ogg)
Amr audio(.amr)
AC3(.ac3)
SUN AU format (.au)
Macromedia Flash embedded audio(.swf)
Audio Formats Dx9 Directshow can open
Oyun Video Biçimleri
4xm biçiminde hazırlanmış oyun videoları
Playstation STR
Ve diğer bir çok oyun içerisindeki dosyalar
Total Video Converter aşağıdaki türleri dönüştürmeyi destekler
Video Biçimleri
MPEG4(.mp4)
3gp(.3gp, 3g2)
Game Psp(.psp)
MPEG1(.mpg, mpeg)
NTSC, PAL DVD mpeg
NTSC, PAL SVCD mpeg
NTSC, PAL VCD mpeg
Ms Mpeg4 AVI(.avi)
Divx AVI(.avi)
Xvid AVI(.avi)
H264 AVI(.avi)
Mjpeg AVI(.avi)
HuffYUV AVI(.avi)
Swf Video(.swf)
Flv Video (.flv)
Gif Animation(.gif)
Mpeg4 Mov(.mov)
Apple Quicktime(.mov)
FLIC format(.fli, .flc)
Gif Animation(.gif)
DV (.dv)
WMV (.wmv)
ASF(.asf)
Audio Biçimleri:
MPEG audio(.mp3, mp2)
Ms WAV(.wav)
Ms WMA(.wma)
OGG(.ogg)
Amr audio(.amr)
AC3(.ac3)
SUN AU format (.au)
m4a(mp4 audio)
aac(aac audio)
mmf(mmf audio)
Flac(flac audio)

MSN Discovery Live

Messenger' a yeni özellikler ekleyen messenger discovery programını
http://live.msgdiscovery.com/ adresinden indirebilirsiniz.

Sözlükler

Bu hafta anlattığımız Browser' ımıza sözlük eklenti programlarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.
Zargan Eklentisi http://www.zargan.com/
Babylon Eklentisi http://www.babylon.com/

Windows Vista da USB Belleğiniz ile Performansı Arttırın






Bu hafta Sizlere Windows Vista ile Karşınıza gelicek yeni bir özellik olan ReadyBoost u ipucu olarak gösteriyoruz, Bilgisayarınızda Bellek yetersiz kaldığı durumlarda ek bellek kullanmaktansa U3 destekli bir usb bellek ile sisteminizin performansını arttırabilirsiniz. U3 destekli bir usb bellek kullandığınızda aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü ile karşılaşırsınız




Karşınıza gelen otomatik açılan pencerede Sistemi Hızlandır seçeneği ile bu özelliği devreye alabilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde ise Daha detaylı ayarın yapılacağı usb bellek özelliği görülmektedir.
READYBOOST seçeneği ile isterseniz Flash diskinizin ne kadarını RAM olarak kullanmak istediğinizi de ayarlayanbilmektesiniz. Biz yayında 2GB lık bir Flash disk takarak 1 GB lık bir alan ayarlamıştık.

SuperFetch :
Windows Vista ile gelen güzel özelliklerden birisidir. Winodws XP de bir uygulama çalıştırdığınızda sistem harddiskinizden programı yüklemeye çalışıyor sonra programı açıyordu. Tabi bu süreç harddiskinizin hızından tutunda işlemci ve RAM hızınıza kadar birçok aygıt tarafından etkilenerek karşınıza uzun bir süreç olarak da gelebiliyordu.
Örnek olarak bilgisayarınızı açtınız ve Messenger programını çalıştırdınız bu esnada bilgisayarınız Messenger programını Harddiskinizden yükler ve karşınıza getirir. Ortalama bir bilgisayarınız var ise karşınıza 3 ile 5 saniye arasında Messenger programı açılır. Programı kapatıp tekrar açtığınız zaman program RAM ‘ e yüklendiği için ikinci açışınızda ortalama 1 saniye daha erken gelir. Tabi bu esnada başka bir program açıp RAM ‘ i doldurmadıysanız.. eğer RAM miktarınız düşük ise o zaman program her açışınızda RAM deki eski bilgii siler ve Sabit diskiniz yani harddiskinizden Ram e yüklenir ve karşınıza yine aynı sürede gelir
READYBOOST :
SuperFetch yani Süper Önbellek tam RAM ‘ e ihtiyaç duyduğu anda yardımına READYBOOST devreye giriyor. SUPERFETCH sizin bilgisayarı nasıl kullandığınızı öğreniyor hangi programı ve hangi programları kullandığınızı öğreniyor ve onlara öncelik vermek için harekete geçiyor ve RAM’i bol bol kullanmaya başladığı anda READYBOOST devreye giriyor ve sisteminizin performansını artırmak için işlemeye başlıyor.







Child Protector Pro

Sizlere bilgisayar kullanımını sınırlandırmanızı çok kolay bir şekilde sağlayacak bir program olan Child protector Pro programını tanıttık. Program sayesinde çocuklarınızın bilgisayar kullanımını istediğiniz zaman çizelgesine göre ayarlayabilirsiniz, onların erişimlerini derslerini daha verimli bir şekilde çalışmaları için bilgisayar kullanımlarını ayarlayabilirsiniz.
Tanıttığımız Programın kurulumunu gerçekleştirdikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü ile çalışmaktadır.
Oldukça basit olan program ayarlaması sadece istediğiniz günler üzerinde saat tanımalaması yapmanız ve daha sonra Action menüsünden eylemi seçmenizdir. İlk işlemde sizin bir şifre belirlemeniz istenicektir. Bu şifre ile belirlenen eylemleri devre dışı bırakabilirsiniz.
Programın deneme sürümünü aşağıdaki linkten çekebilirsiniz.
http://www.zylsoft.com/cpp.zip

MSN ve Hotmail Şİfreleri

Msn şifrenizi unuttuğunuzda yada kötü niyetli kişiler tarafından alındığında endişelenmenize gerek yok, çünkü msn destek sitesi sayesinde bir kaç e-posta gönderme sonucunda msn şifrenizi yada @hotmail , @msn uzantılı e-postalarınızı geri alabilirsiniz.

Problem yaşadığınız durumda hotmail.com yada msn.com sitesinden destek bölümüne girmeniz yeterlidir. support.msn.com adresine girdiğinizde "Standard Services " menüsünden MSN hotmail i seçip destek almaya başlayabilirsiniz, yada .net parolası işlemi için Microsoft Passportu seçebilirsiniz.

Bu site sayesinde destek hattına msn adresinizin hacklendiğini bildiren bir mail ı ingilizce olarak göndermeniz durumunda size soruların soruldugu ve kişisel bilgilerinizin istendiği bir e-posta gelicektir. Eğer bilgileri doğru verirseniz msn adresin tekrar sizin olacaktır.

20 Aralık 2007 Perşembe

TreeSize ve HDgraph






TreeSize, temel olarak bir dosya denetleme ve raporlama programıdır. Bilgisayarınızın sürücüsü üzerinde bulunan dosyaları inceler ve size dosyalar hakkında detaylı bilgiler sunar. Bu bilgiler dosyaların disk erişim boyutu yüzünden ne kadar disk alanı kaydettiğinizden tutun da dosyaları sıkıştırdığınızda ne kadar alan kazanacağınıza kadar. Program bilgisayarınızın herhangi bir bölümünde kalmış küçük dosyaları algılayabiliyor ve size bu dosyanın ne kadar disk alanı kapladığını söyleyebiliyor. Sisteminizden kaynaklanan dosya hatalarını da tanıyabilme özelliği programın bir diğer artısı. TreeSize programı ile dosyalarınız kontrol altında.
Özellikler :
Ayrıntılı dosya tanıma ve gizli dosyaları görme özelliği sayesinde tüm dosyalarınıza kolayca erişebilirsiniz.
Sisteminizi tarama sonucu sunulan raporları grafik şema olarak görebilme özelliği.
Ayrıntılı rapor özelliği sayesinde disk üzerinde ne kadar yer açabileceğiniz. Sisteminizin dosya erişim boyutları ve bunun gibi birçok dosya bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Dosyaları KB, MB ve GB olarak bölebilme özelliği.
Birden çok disk tanıma özelliği sayesinde tüm diskleriniz üzerinde ayrı işlem yapabilme yeteneği.
Elde edilen sonuçları yazıcıdan çıktı olarak alabilme özelliği.
Özelleştirilebilir kullanıcı paneli.
Kullanım kolaylığı basit arayüz.
Birden çok kullanıcı sayesinde bilgisayarınızı başkalarıyla paylaşıyor olsanız dahi bir sorun yaşamayacaksınız.
Panel üzerinden işlem yapabilme özelliği.
Diskiniz üzerindeki herhangi bir dosyayı CD'ye yazdığınızda ne kadar yer kaplayacağını görebilme özelliği.
Sonuçları HTML olarak görebilme özelliği.
Windows işletim sisteminin NTFS dosya sisteminde bazen sorun çıkarabiliyor.


HDgraph

http://sourceforge.net/projects/hdgraph/

HDGraph sizlere hard disk boş alan kullanımını grafiksel olarak göstermeye yarayan bir ücretsiz bir araçtır. Sizlere bir sabit disk üzerindeki bütün klasörleri ve altklasörleri tek bir grafik ile gösterir. En büyük dosyaları bile bu grafik sayesinde kolayca görebilirisniz.
Herhangi bir sabit disk bölümündeki kullanılan alan yeni uygulamalar ve geçici dosyalar nedeniyle hızla artar. HDGraph bu noktada alan kullanımını özel bir grafik üzerinde ekrana getirerek gereksiz dosyaları tespit etmenize yardımcı oluyor. Herhangi bir klasöre çift tıklayarak dahada detaylı bilgilere ulaşabiliyorsunuz.



HDD Life



Bilgisayarınızın en önemli donanımlarından bir tanesi hiç şüphesiz sabit diskleriniz. Sabit diskiniz içerisine bütün çalışmalarınızı, resimlerinizi, müzik dosyalarınızı kısacası bütün dosyalarınızı kaydedersiniz ve eğer yedekleme işlemi de yapmıyorsanız risk altındasınız demektir. Çünkü sabit disklerin de bir süresi çalışma ömrü vardır, belirli bir saat okuma, yazma, dönüş süresi gibi değerleri vardır, ve bu değerlere ulaşıldığında sabit diskler problem çıkarmaya hatta hata verip çalışmamaya bile başlayabilirler.
İşte bu durumdan korunmak ve daha önceden önlem almak için kuracağınız küçük bir program sayesinde bilgisayarınızdaki sabit disklerin ömrünü ve o anki performansı ile ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz. Bu bahsettiğimiz işlemleri yapmanız için sizlere bu hafta HDD life isimli programı tanıtıyoruz. Programın HDD Life Professional ve HDD Life for Notebooks versiyonları bulunmakta ayrıca sınırlı kullanım özelliklerine sahip ücretsiz versiyonunu de kullanabilirsiniz. Programın ayrıca Türkçe dil desteği de bulunmaktadır.
Aşağıda programın çalışan ekran görüntüsü görülmektedir.


Programın kurulabilmesi için ;
İşletim sisteminizin Windows 2000 ve sonrası işletim sistemi olması gerekmektedir, HDD life IDE, SATA, SCSI sürücüleri desteklemektedir, fakat RAID yapısındaki sürücüleri desteklememektedir.
HDD life programı sabit disklerdeki S.M.A.R.T teknolojisini kullanarak sabit diskiniz hakkında size bilgi verir. HDD life sabit diskinizin ne kadar zamandır çalıştığını, sıcaklığını, boş disk alanını ve performansını size detaylı bir şekilde gösterir.
HDD life bilgisayarınızdaki sabit disklerin veri kaybetme durumuna yaklaştığında , yada disklerin veri saklamak için tehlikeli döneme geldiğinde sizi uyarır, fakat diskinizden veri kaybını kesinlikle korumaz, diskinizin yedeğini almaz ve herhangi bir yere dosya kopyalaması yapmaz. HDD life sadece sabit diskinizin durumunu analiz eder ve önemle hatırlamamız gerekir ki elektirik kesintisi ve fiziksel hasarlar gibi durumlarda doğru sonuç vermez ve size yardımcı olamaz.
Programın ayarlarında görsel özellikleri ve detaylı seçenekleri görebilirsiniz

Program ile ilgili detaylı bilgiyi http://www.hddlife.com adresinden edinebilirsiniz ve tanıtım için deneme versiyonu da bu adresten çekebilirsiniz.















Tweak Ututliy for Vista

Vista içerisinde daha detaylı işlemler yapabileceğiniz bir eklenti program olan TweakVista yı tanıtıyoruz. Tweak utulity ler işletim sisteminin kullanıcıya yetersiz kaldığı noktalarda gelişmiş bilgiler sunabilmektedir.
Tweak vista sayesinde sisteminiz hakkında detaylı bilgiler alabilir bir çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Aşağıdaki linkten programın ücretsiz versiyonunu çekebilirsiniz.

http://www.tweakvista.com/

Smart Flash Recovery ile USB Bellekten Veri Kurtarma




Smart Flash Recovery, FAT 16/32 dosya sistemlerini destekleyen bir veri kurtarma yazılımıdır. Bu yazılım ile tüm taşıma aygıtlarındaki - flash sürücüler, USB sürücüler, dijital kameralar, taşınabilir bellekler, PC kartları, multimedia kartları vs. verileri kurtarmanız mümkün olmaktadır.
http://www.smartpctools.com/





MP3 to Ringtone Gold Edition

Dinlediğiniz mp3 dosyalarını cep telefonunuza çok farklı formatlarda aktarmanızı sağlayan çok basit bir program tanıtıyoruz
Tanıttığımız program aynı zamanda Müzik Cd lerini de mp3 e çevirme işlemini yapıyor ayrıntılı bilgi ve tanıtım versiyonu için ilgili link
http://www.allformp3.com/polyphonic-ringtone-converter/polyphonic-ringtone-converter.htm
Programı çekmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
http://www.allformp3.com/download/getfile.php?id=730&type=1&file=http://www.audio-mp3-recorder.com/allformp3/setup_allformp3.exe&vid=13356


Bu hafta sizlere Birlikte Öğrenelim bölümümüzde USB belleklerinize program kurmanız için gerekli işlemleri gösteriyoruz. U3 özellikli usb bellekler bilindiği gibi program kurulabilen ve her taktığınız bilgisayarda içindeki programlar çalışır, eğer sahip olduğunuz usb bellekte U3 özelliği yok ise üzülmeyin bir kaç basit işlem ile sizde usb belleğinize program kurmuş olacaksınız. Nasıl mı ?

Öncelikle bu işlemleri yapabilmek için DCoT Menu isimli programı aşağıdaki linktem çekmeniz gerekmektedir.
http://www.dailycupoftech.com/Downloads/DCoTMenu.zip
Yapacağımız işlemin mantığı U3 destekli programları çekip, USB belleğinizie kopyalamak ve aşağıdaki dosyaları düzenleyerek o programların usb bellekten çalışmasını sağlamaktır.
Dilerseniz bu programları kullanmadan sadece U3 destekli programları çekip usb belleğinizden el ile de çalıştırabilirsiniz. Aşağıdaki işlemler bu çalışmanın otomatik hale gelmesini, U3 menüsü gibi bir menünün çıkmasını sağlamaktadır.

Çektiğiniz Zip dosyasını açtığınızda içinde 4 adet dosya göreceksiniz.
Applist.ini
Autorun.inf
DCoTMenu.exe
DCoTMenu.ini

Autorun.inf CD ler den de bir çoğunuzun tanıdığı bir dosyadır, usb belleğin bilgisayara takıldığında otomatik olark çalıştıracağı uygulamayı belirttiğiniz yerdir.

Autorun.inf dosyasının içeriği aşağıdaki gibidir
[autorun]icon=DCoTMenu.exelabel=DCoT Menuopen=DCoTMenu.exeaction=Run DCoT Menu
shell\menu=DCoT Menushell\menu\command=DCoTMenu.exeshell=menu

bu dosya ile usb belleğinize kopyaladığınız DCoTMenu.exe nin otomatik açılmasını sağlarsınız.
Applist.ini dosyası ile usb belleğinize kopyaladığınız U3 destekli programları yolunu belirterek çalıştırırsınız. (Executable=\Folder\Executable.exe)
[Application Name]Executable=\Folder\Executable.exeParameters=CommandLine ParametersWorkingDirectory=\WorkingDirectoryAuthor=Author's NameWebsite=http://www.website.com
DCoTMenu.ini ise programın ayarları ile ilgili bir dosyadır.
[General]DisplaySystemCredit=TrueSystemCredit=Tim FehlmanDisplayBrowse=TrueDisplayCredits=TrueDisplayWelcome=TrueAppListFile=AppList.ini
Programın çalışmasına örnek Ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir






USB belleğinizi taktığınızda otomatik menü açılır






Simge durumunda da yukarıdaki gibi görülür.




Aşağıdaki ekranda ise içerisine kurulan programlar görülmektedir.

Sizlere Örnek olarak yaptığımız USB bellek ile ilgili ayarları aktaralım.
Hazırladığımız Applist.ini

[OPERA BROWSER U3]Executable=\opera921en\operausb.exeParameters=WorkingDirectory=\opera921enAuthor=Bilisim RüzgarıWebsite=http://www.bilisimruzgari.com


[THUNDERBIRD PORTABLE U3]Executable=\ThunderbirdPortable\ThunderbirdPortable.exeParameters=WorkingDirectory=\ThunderbirdPortableAuthor=Bilisim RüzgarıWebsite=http://www.bilisimruzgari.com

Örnek olarak Opera nın U3 versiyonuu çekmek için
http://www.opera-usb.com/operausben.htm








Crazy Talk

CrazyTalk programı resimler üzerinde değişiklik ve düzenleme yaparak, bunları ses dosyaları ile birleştirip konuşuyormuşcasına kayıtlar yapabilmenizi sağlamaktadır. Resimleriniz üzerinde mimik değişiklikleri ve ses dosyanıza uyumlaştırma yaparak gerçek bir konuşmaya benzetebilirsiniz. CrazyTalk ayrıca ses kaydı ve analizi yapabiilr, yazdığınız yazıları okuyabilir ve yapmış olduğunuz montajı çeşitli şekillerde kaydetmenize imkan tanır.
http://www.reallusion.com/crazytalk/

Remote s60



Remote S60 programı ile cep telefonunuzun ekranını bilgisayarınıza aktarabilirsiniz, ve camera özelliği olan bir telefonununuz var ise cep telefonunuzun kamerasını bluetooth aracılığı ile bilgisayarınıza aktarabilir, kablosuz bir web cam olarak kullanabilirsiniz.
http://mobileways.de/M/1/3/0/

Ayrıca http://www.blueshareware.com/ adresinden çok farklı programları da kullanabilirsiniz.

Çocuklar İçin Zeka Geliştiri Programlar

ABC Kid Genius
www.kidgen.net/
Tux Paint
www.tuxpaint.org/
Bird Watch
www.greenforest.hu

Real Desktop ile 3 Boyutlu Masaüstü

Real Desktop ile masaüstünüzü 3 boyutlu hale getirmek oldukça kolay ....
Sizde bu programı kullanarak aşağıdaki gibi 3 boyutlu bir masaüstüne sahip olabilirsiniz

Sizde bu programı kullanarak aşağıdaki gibi 3 boyutlu bir masaüstüne sahip olabilirsiniz.
Programı indirmek için ilgili link ...
http://www.real-desktop.de/English/

Google Pack

Bu hafta sizlere Google Pack i tanıtıyoruz. Google Pack içerisinde Neler mi var ? Bir çok bilgisayar kullanıcısının kullandığı programlar..

http://pack.google.com/ adresinden Google Pack için ön yükleme programını çekebilirsiniz. Google Updater ile bilgisayarınıza aşağıdaki programlar download edilecek ve otomatik olark kurulacaktır.
Pack sadece programları kurmanızı değil aynı zamanda yazılımların son versiyonununda sürekli geçerli olmasını sağlıyor, yani elinizdeki programların yeni versiyonu çıktığında size güncelleme olanağıda sunuyor.

Google Süpriz Kelimeler


Google Süpriz Kelimeler
Bu hafta sizlere google içerisindeki sihirli yumurtaları gösteriyoruz.
ilk olarak Google da arama bölümüne "Google Easter eggs " yazıp Şansımı denemek istiyorum u tıklayalım, yada http://www.google.com/Easter/feature_easter.html adresine tıklayalım. Karşımızda Java gerektiren bir oyun......
Yukarıdaki gibi keyifli bir oyun sizi bekliyor....
Yine aynı şekilde "google bearshare" kelimesini yazıp google da şansımı denemek istiyorum u seçelim....
Ayrıca Aşağıdaki kelimeler de arattırdığınızda sizi ilginç içerikler bekliyor...
google bearshare
xx-klingon
xx-piglatin
google gothic
google loco
google l33t
google bsd
google linux

Processler

Process leri izlemek yada hangi Process in hangi programa ait oldunu bilerek casus yazılımlara karşı önlem alabiliriz.
Bununla ilgili olarak ücretsiz Process Explorer yazılımı kullanabiliriz www.sysinternals.com/
Yada WintaskPro ile tüm Process lerle ilgili ayrıntılı bilgi alabilriz. http://www.liutilities.com

Netron Gözcü - Ebeveyn Kontrol

Netron Yazılım tarafından orijinal lisanslı Windows XP kullanıcıları için geliştirilen Netron Gözcü ile çocuklarınızı Internet'teki zararlı sitelerden koruyabileceksiniz.
Ziyaret edilmesini istemediğiniz web sitesi isimlerini yazarak veya sakıncalı bulduğunuz kelimeleri Gözcü'ye yazarak çocuklarınızın istemediğiniz zararlı içerik bulunan sitelere girişini engelleyebilirsiniz.
Netron Gözcü ile bilgisayar ve internet kullanımına zaman sınırı tanımlayabilir, sadece sizin istediğiniz zamanlarda çocuklarınızın bilgisayarı kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca bilgisayarınızda yüklü diğer yazılımların sadece sizin istediğiniz zamanlarda çalışmasını sağlayabilir, ziyaret edilen siteleri kullanım günlüğünde görüntüleyebilirsiniz.
Programı http://www.microsoft.com/turkiye/gozcu/ adresinden daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Programı indirmek için http://www.netron.com.tr/gozcu/netrongozcusetup.msi adresine tıklayabilirsiniz.
Sistem Gereksinimleri:
Microsoft Windows XP ve üzeri işletim sistemi Microsoft Internet Explorer 5.5 ve üzeri Microsoft .NET Framework 1.1
Netron Gözcü uygulaması tamamen Netron Yazılım tarafından Microsoft için geliştirilmiştir. Ürünün tüm sorululuğu Netron Yazılım'a aittir.

PrinterAnywhere


PrinterAnywhere, dökümanlarınızı ve fotoğraflarınızı bağlı olduğunuz kişilerin yazıcılarından çıkartabilirsiniz. Tüm bunlar için özel bir teknik bilgiye ihtiyacınız yok. İhtiyacınız olanlar bir yazıcı ve bir kullanıcı. Programla, Microsoft Word, Outlook, Photo Editor gibi yazılımlardan veya çalıştığınız diğer programlardan bir kapı ötenizdeki veya binlerce kilometre uzaklıtaki bir yazıcıdan çıktı alabilirsiniz.
Yazıcınızı Paylaşın
PrinterAnywhere ile bir dakikadan az bir sürede, yazıcınızı internete bağlı insanlarla (arkadaşlarınızla, ofis çalışanlarınızla, okul arkadaşlarınızla) paylaşabilirsiniz. Ağ paylaşımı hakkında, uzmanlık gerektiren Windows erişim kuralları hakkında hiçbir şey bilmenize gerek yok.Bu yazılım, bilgisayarınıza bağlı lokal ağ yazıcılarını otomatik olarak bulur. Kendiniz çıktı alabileceğiniz gibi, diğer insanların sizin yazıcınızdan çıktı alması için yazıcınızı paylaşabilirsiniz.Sistem Gereksinimleri
Windows XP işletim sistemine sahip bir bilgisayar.
128 MB RAM (256 MB RAM tavsiye edilir)
10 MB boş disk alanı
İnternet bağlantısı http://www.printeranywhere.com/

Microsoft Network Monitor


Microsoft Network Monitor u bilgisayarınıza kurabilmek için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir.
Donanım Gereksinimleri
1 GHz CPU 1 GB memory 25 MB Disk Alanı
İşletim Sistemi Gereksinimleri
Windows XP, Windows Vista™, Windows Server 2003
Programı çalıştırdığınızda Create a new capture tab butonuna basarak çalıştırabilirsiniz daha sonra Play butonu ile ağ trafiğinizi takip edebilirsiniz.
Programı çekmek için link:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=18b1d59d-f4d8-4213-8d17-2f6dde7d7aac&displaylang=en
Kaynak : Microsoft

All My Movies


All My Movies™ kişisel film arşivleme programı. Özelllikle arşivindeki filmlerin takibinden yorulanlar için düzenlenmiş bir program.Arşivinizde bulunan DVD,CD,VCD,VHS teypleri arşivinize ekleyebilir kategorize edebilir. Ödünç vermiş iseniz, ödeünç verdiğiniz kişi ve tarih bilgilerini takip edebilir. Satın almak istediğiniz filmleri girebilirsiniz.
Şu an Türkçe,İngilizce,Rusça,Yunanca,Almanca,Fransızca gibi versiyonlarıolan programıhttp://www.bolidesoft.com/allmymovies.html adresinden indirebilirsiniz.
Ayrıca programın internetten film bilgilerini otomatik indirme ve veritabanına kaydetme gibi bir özelliği de programa fark katıyor.

Smilebox


Smilebox ile sevdiklerinize e-kartlar hazırlamak artık çok kolay. Programı http://ecards.smilebox.com/ adresinden çekebilirsiniz.
Programı çekip kurduğunuzda ilk açılışta sizi biraz bekleticektir, bu arada internetten kütüphanesini güncellemektedir.

Program basit kullanımı ve görsel arayüzü ile size bir kaç aşamada e-kart hazırlama olanağı sunmaktadır.

19 Aralık 2007 Çarşamba

Yawcam - Webcam ile güvenlik kamerası yapalım kullanımı

Program Windows 2000, Windows XP ve Windows Vista altında sorunsuz çalışmaktadır.
Program yandaki ekranda görüldüğü gibi stream özelliği etkinleştirilmiştir, ve artık ağdan yayın yapmaktadır. Dilerseniz Stream yapılan iç ip adresini adsl modeminizden yönlendirme yaparak internettende erişimi sağlayabilirsiniz.mı kurduğunuzda aşağıdaki ana ekran görüntüsü gelicektir







Yandaki bölümden bilgisayarınızdan vide yayını yapmanız için gerekli ayarları yapabilirsiniz. Stream yani video yada ses yayını sayesinde kendi bilgisayar ağınızda web cam inizin görüntüsünü yayın yapabilirsiniz. Yukarıdaki ekran görüntüsünde port numarası 8081 görülmektedir, dilerseniz değiştirebilirsiniz. Örneğin sizin bilgisayarınızn ip adresi 192.168.1.4 olsun http://192.168.1.4:8081/ yazan kişiler sizinle aynı ağda olmak şartı ile webcaminizden yaptıgınız yayını görecektir.
Dilerseniz ADSL modeminizde virtual server ayarlarından 8081. portı iç ipnize yönlendirirseniz internettte de yayın yapabilirsiniz.






Yukarıda yapılan bir stream görüntüsü görülmektedir. Ayrıca program ile belirlediğiniz saatlerde otomatik resim çekilmesi, stream yapılmasını istiyorsanız aşağıdaki zaman çizelgesini kullanabilirsiniz.




















Zaman çizelgesinde belirttiğiniz zamanlarda programın çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Programın sizlere tanıtacagımız en güzel özelliği ise Motion Detection yani hareket duyarlılığı. Bu özellik sayesinde webcam inizi tam bir güvenlik kamerası olarak kullanabilirsiniz. Kamera önünde bir hareket algıladıgında o anki görüntünün resmini çekicektir ve dilerseniz bir ftp sunucuya, bilgisayarın diskine kaydedicektir yada size e-posta göndericektir.

































Programın çalışmasını gizleyebilirsiniz ve sadece simge durumunda da çalıştırabilirsiniz.
















Yawcam - Webcam ile güvenlik kamerası yapalım

Bilgisayarlarımızda webcamler sayesinde video konferans yapabiliyoruz, resim ve video çekip dijital fotoğraf makinası gibi kullanabiliyoruz. Fakat farklı yazılımlar ile farklı uygulamalar da yapabiliriz. Daha önceden sizlere bilgisayarınızdan web cam ile yayın yapma işlemini yani stream işlemini Windows Media Encoder ile göstermiştik ve bu yayını media player programı ile internetten de takip edebiliyordunuz.
Bu hafta ise sizlere Yawcam isimli programı tanıtıyoruz, Yawcam ile stream yapabilecek, anlık ekran görüntüsü gönderebileceksiniz ve çektiği görüntüleri e-posta ile dilediğiniz bir e-posta adresine gönderebilceksiniz. Kısaca evinizdeki bilgisayarınız ve webcaminiz ile güvenlik kamerası yapıyoruz.. Programın en güzel özelliklerinden bir tanesi de harekete karşı duyarlı olması ve kamera önünde belirlediğiniz bir noktada hareket algılandıgında resim çekmesidir.Programı çelebileceğiniz adres :
http://www.yawcam.com/download.php

Fransa'ya AB golü, 'katılım' ifadesi belgede


Trans-Avrupa şebekeleriyle tüketicinin ve sağlığının korunması fasılları, ''hükümetlerarası katılım konferansıyla'' müzakerelere açıldı. AB dönem başkanı Portekiz, Fransa'nın aksi yöndeki çabalarına rağmen konferansla ilgili tüm resmi AB belgelerinde ''katılım'' ifadesine yer verdi.

Gereği yapılıyor


Kuzey Irak'taki terör örgütü kamplarına yönelik askeri operasyonun sivil halkı ve Irak yönetimini hedef almadığının altını çizen Başbakan Erdoğan, “Teröre karşı gerekenler neyse şu ana kadar yapıldı, bundan sonra da yapılmaya devam edecek” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'a yönelik harekatla ilgili “Şu ana kadar uluslararası camia bizim bu yaklaşımımızı haklı bulmuştur, desteklemiştir. Şu anda da ordumuz gerekli olan neyse bunu yapmaktadır. Güvenlik güçlerimiz bundan sonra dane gerekiyorsa onu yapmaya devam edecektir” dedi. Erdoğan ile Makedonya Başkanı Nikola Gruevski, heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı yaptılar ve soruları cevaplandırdılar.

Demirtaş cezaevinde

Havaalanında gözaltına alınan DTP Genel Başkanı Demirtaş, askeri mahkemece tutuklandı. "30 Kasım tarihli Yakalanma emrine uymamak"tan tutuklanan Demirtaş'ın avukatı, "Karar bize neden bildirilmedi" dedi.
Askerlik görevinin yapmamak için sahte çürük raporu kullandığı iddiasıyla, Almanya dönüşü, havaalınında gözaltına alınan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, tutuklandı. Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan Demirtaş, daha sonra Ankara İl Jandarma Komutanlığı'na teslim edildi. Hava Kuvvetleri Askeri Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dün Adli Tıp Kurumu'ndaki sağlık kontrolünün ardından askeri savcılığa götürülen Demirtaş, askeri savcının sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi.

Kanlı giysileri aynı torbaya kim koydu

Malatya'da 3 kişinin öldürüldüğü yayınevi katliamında 5 sanığa ait 46 parça kanlı giysinin, Ankara Polis Kriminal Laboratuarı'na aynı torba içinde gönderildiği ortaya çıktı.Uzmanlar:Deliller karartıldı

Malatya'da 18 Nisan 2007 tarihinde meydana gelen ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan yayınevi baskınıyla ilgili yürütülen soruşturmada yeni bir skandal daha ortaya çıktı. 5 sanığın delil olarak el konulan kıyafetlerinin aynı torbaya konularak Ankara Kriminal Polis Laboratuarı'na gönderildiği belirlendi. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Malatya polisi, Zirve Yayınevi'ndeki katliama katıldıkları iddia edilen sanıklar Emre G, Hamit Ç, Abuzer Y, Cuma Ö. ve Salih G'nin olay sırasında üzerlerinde bulunan kıyafetlerini, Ankara Kriminal Polis Laboratuarı'na gönderdi. Fakat laboratuardan gelen yanıt, yeni bir skandalı ortaya çıkardı.

Operasyonun temeli Beyaz Saray mutabakatı

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Erdoğan ile Başkan Bush arasında varılan mutabakata işaret ederek, “PKK ortak düşman ilan edildi. Amerikan yönetimi, istihbarat paylaşmaya başladı. Askerlerimiz arasında yeni bir işbirliği oluşturuldu. Bugün olanların temelinde o mutabakat var” dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'taki PKK varlığına yönelik gelişmeleri değerlendirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasında varılan mutabakata işaret ederek, “PKK ortak düşman ilan edildi. Amerikan yönetimi, istihbarat paylaşmaya başladı. Askerlerimiz arasında yeni bir işbirliği oluşturuldu. Bugün olanların temelinde o mutabakat var” dedi.

BAYRAM

Dünyadaki bir çok İslam ülkesi, Kurban Bayramı'nı bugünden itibaren kutlamaya başladı. Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Filistin, Lübnan, Keşmir, Kırgızistan, Afganistan, Pakistan, Kenya, Mısır, Filipinler, Fas, Togo, Bahreyn, Fildişi Sahilleri, Cezayir, Nijerya, Somali ve Ürdün'lü Müslümanlar bugün kurban kesti. Türkiye ise arefe gününü yaşıyor.

16 Aralık 2007 Pazar

Dünya operasyona ne dedi?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a gerçekleştirdiği harekatın yankıları sürüyor. Fransız Le Monde gazetesi, Türk ordusunun "Iraklı Kürdistan'da PKK'ya karşı yeni bir operasyon yaptığı"nı belirtirken 10 Kürt köyünün bombalandığı iddiasına da yer verdi.
Le Monde gazetesi, internet sayfası, Türk ordusunun "Iraklı Kürdistan'da PKK'ya karşı yeni bir operasyon yaptığı"nı belirtti.

KYB: PKK 'ağır zarar' gördü

Türk F 16'larının ve topçu birliklerinin PKK'ya yönelik bombardımanının Kuzey Irak'ta "çok yoğun bir zarar"ın meydana geldiği bildirdi. Kürdistan Yurtseverler Birliği sitesi, Uluslararası Kızıl Haç Örgütünün tahliye edilen insanları ziyaret ettiğini ileri sürerken, görgü tanıklarına dayanarak PKK'nın kayıp verdiğini de kaydetti.

2005 TÜRKÇE TESTİ CEVAPLARI

1.B 2.C 3.A 4.D 5.C 6.B 7.D 8.A 9.C 10.B 11.C 12.A 13.D 14.B 15.A 16.C 17.B 18.D 19.B 20.C 21.A
22.C 23.D 24.A 25.D

2005 TÜRKÇE TESTİ

1. Atla da gel dereyi
Derin oydun yarayı
Uydun düşman sözüne
Serin ettin arayı.
“Uymak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde dörtlükteki anlamıyla kullanılmıştır?
A) O, gittiği yere kolayca uyar.
B) Onun dediklerine uyup işini bıraktı.
C) Seninle zevklerimiz birbirine uyuyor.
D) Bu söylediklerin ne akla uyar ne mantığa.

2. 1- Kar yağınca alışverişi yarına bıraktı.
2- Öğretmen herkesin yerini değiştirdi, sadece
Birgül’ü bıraktı.
3- Havalar soğuyunca öğlenleri yürüyüş yapmayı bıraktı.
4- Zeynep, evden çıkarken odasını olduğu gibi bıraktı.
“Bırakmak” sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır?
A) 1 - 2 B) 1 - 3 C) 2 - 4 D) 3 - 4

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “pencere”
sözcüğü soyut bir anlam taşır?
A) Yazar, sanat dünyasına yeni bir pencere açtı.
B) Hızla giden trenin penceresinden dışarıya
bakıyordu.
C) Dışarıdan gelen sesler herkesi pencereye koşturdu.
D) Günümüzdeki yeni sistem pencereler daha kullanışlı.

4. “İçin” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Çocukları için saçını süpürge etti.
B) Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
C) Gönül yâr için ağlar; fakat yâr anlamaz.
D) Tiyatroya, senin için de bir bilet aldık.

5. 1- Orhan, takımımızın koyu bir taraftarıdır.
2- Bebeklere koyu süt içirilmemesi gerekir.
3- Mahallenin gençleriyle koyu bir sohbet ettik.
4- Ressamın tablosunda koyu yeşil renk hâkimdi.
“Koyu” sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangilerinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A) 1 - 2 B) 2 - 4 C) 1 - 3 D) 3 - 4

6. “Suçlar, insanın yüzünde görünseydi, …” cümlesi, aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanırsa “insanın kendisiyle yüzleşmekten kaçındığı” anlamı kazanır?
A) yasalara karşı gelemezdik.
B) aynaya bakmaktan korkardık.
C) adalet kendiliğinden gerçekleşirdi.
D) sokaklar bomboş kalırdı.

7. “Ne kadar süre çalıştığımız değil; ne öğrendiğimiz, ne ürettiğimiz, ne kadar ürettiğimiz önemlidir.”
Bu cümleden aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılamaz?
A) Başarının en önemli göstergesi verimliliktir.
B) Üretimde sayı da kalite kadar önemlidir.
C) Bir işte esas olan kazanımlardır.
D) Başarı çok çalışmakla elde edilir.

8. Ahmet’in bugün eve geleceğini zannetmiyorum.
Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlam yönünden bu cümleyle aynıdır?
A) Ahmet, sanırım bugün eve gelmez.
B) Ahmet, bugün eve belki de gelemez.
C) Ahmet’in bugün eve gelmeyeceğini biliyorum.
D) Ahmet eve bugün değil, yarın gelebilir.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?
A) O, yurdunu hatta evini terk etti.
B) Hayatta bütün zorluklara göğüs geçirdim.
C) Ali, ailede herkesin güvenini kazanmıştı.
D) Konukseverlik Türklere özel bir davranıştır.

10. “Haklı bir gerekçesi olsa da, insan, yüreğini aklından ayırmamalıdır.” cümlesindeki düşünceyi aşağıdaki atasözlerinden hangisi desteklemez?
A) Aklına geleni işleme, her ağacı taşlama.
B) Kimsenin ahı kimsede kalmaz.
C) Öfkeyle kalkan zararla oturur.
D) D) Düşüne düşüne görmeli işi, sonra pişman olmamalı kişi.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatılmak istenen düşünce diğerlerinden farklıdır?
A) Sıkıntılar, insanı gelişmeye ulaştıran çarelerdir.
B) Yürüdüğünüz yolda engel yoksa, o yol, sizi hiçbir yere götürmez.
C) Beklenmedik bazı olaylar insanı her şeyden çok üzer.
D) Karanlıkta olduğunu sezemeyen ışığa yönelemez.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “değerlendirme” söz konusu değ ildir?
A) Yazarın ilk öykü kitabı “Ceviz Oynamaya Geldim Odana”dır.
B) Gerekli kaynakları olsaydı sınavı kazanırdı.
C) Şairin insanı etkileyici, akıcı bir anlatımıvardı.
D) Bugünkü davranışlarını ona pek yakıştıramadım.

13. Anne, zannetme ki günler geçti de,
Değişti evvelki hissim git gide!
Bir hırçın çocuğum değişmez huyum,
Seneler geçse de ben yine buyum!
Senden umuyorum teselli yine! (O.S.Orhon)

Bu dizelerin şairi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) İçinde bulunduğu durumdan huzursuz olduğu
B) Avunma ihtiyacı duyduğu
C) Yedisinde ne ise yetmişinde de o olacağı
D) Yalnız yaşamayı istediği

14. Bu benim ana dilim, bir denizdir; derinliğiyle, gözün erişemeyeceği genişliğiyle, sınırsız gücü, güzellikleriy-le … Dibinde gün görmemiş inciler yatar; üstünde binbir rengin çalkantısı var.
Parçada ana dili ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?
A) Akıcılığı B) Zenginliği
C) Özgünlüğü D) Duruluğu

15. “Sağlık”, insanın en büyük zenginliğidir. Sağlığı “1” ile; sahip olunan para, statü, şöhret gibi değerlerin her birini de “0” ile gösterirsek, her insan için ayrı sayılar ortaya çıkar. Ancak “1” rakamını ortadan kaldırırsak elimizde yalnızca sıfırlar kalır.
Paragraftan aşağıdaki yargıların hangisine ulaşı lamaz?

A) Sağlığın değerini, onu kaybedince anlarız.
B) Sağlık, insan yaşamını anlamlı kılar.
C) Sağlıklı oldukça birçok değere sahip oluruz.
D) Sağlık, bütün değerlerin üstünde tutulmalıdır.

16. “Bugünün içinde kararıp kalmak istemiyorsak, yeniden başlamanın müziğine kulak vermeliyiz her sabah. Yarını, doğacak günün ilk ışıklarını hayal etmeliyiz. Hayal kurmayı unuttuk mu, yaşamın anlamsızlığı gelir kuşatır her yanımızı. Oysa umutlar, günün ışıklarını bekleyen salkımlar gibi bekliyor bizi.” diyen biri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Çevresine olumlu mesajlar verdiği
B) Gerçekleştirmek istediği tasarıları olduğu
C) Yeni durumlara uymakta güçlük çektiği
D) Yaşama sevinciyle dolu olduğu

17. (1) Kitapların uzaklaştığı, yabancı saatler vardır. (2) En iyilerini, en sevdiklerinizi açın, sarmazlar sizi. (3) Düşlerimiz, düşüncelerimiz bizim buyruğumuza uyar mı sanırsınız? (4) Anlattıklarına kendinizi bir türlü kaptıramazsınız. (5) İçlerinde gizlenen sesi duymaz, o kara yazılardan ürperirsiniz.
Numaralanmış cümlelerden hangisi paragrafın akışını bozmaktadır?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

18. Övmek, çocukta bir ışık yakmaktır. Azarlamak ise yanan ya da yanabilecek durumda olan bu ışığı söndürmek, onun duygu, düşünce evrenini karanlığa boğmaktır. Çocuğunu azarlamaya alıştırmadan büyütmeyi başarabilen anne- babalar gerçekten büyük, saygıdeğer eğiticilerdir.
Parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?
A) Çocuğun geleceğinin doğru eğitimle şekillenebileceği
B) Eğitimde, ödülün cezadan daha etkili olduğu
C) Çocuğun özgür düşünmesinin sağlanması gerektiği
D) Çocuğun her şeyi ilk olarak ailesinden öğreneceği

19. Sıkılmıştım. Hiçbir amacım kalmamıştı. Zaten yaratıcı bir yazar kendini tekrarlamaz. Kendini tekrarlarsa o zaman hiçbir şey yaratamaz. Ayrıca, yazarlık insanı yalnızlığa itiyor. Fedakârlık istiyor. Sanılanın aksine ben yalnızlığı değil, insanlarla kaynaşmayı seviyorum.
Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine verilmiş bir cevap olabilir?
A) Yazılarınızda tekrara mı düştünüz?
B) Yazarlığa neden son verdiniz?
C) Yazarlık sizi yalnızlığa mı itti?
D) Yaratıcı yazılar yazmak sizi zorladı mı?

20. Eğitim gelişmeyi amaçlar, bunun için de bilim- sel metotlardan faydalanır. Ancak kullandığı
metotlar ne kadar akılcı, ne kadar başarılı olursa olsun insana değer vermeyen ve özünde bu kaygıyı taşımayan hiçbir eğitim sistemi amacına ulaşamaz.
Paragrafta anlatılmak istenen düşünce aşağıda- kilerden hangisidir?
A) Eğitim, bilimsel metotlardan yararlanmalıdır.
B) Eğitimin amacı daha iyiye ulaşmaktır.
C) İnsana saygı eğitimin temel ilkesi olmalıdır.
D) İnsanlık, günümüzdeki düzeyine eğitimle ulaşmıştır.

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki “-mış, -miş” in işlevi diğerlerinden farklıdır?
A) Mehmetçik, tarihe geçmiş şanlı zaferlerle.
B) Doktor, haşlanmış et yemesini önerdi.
C) Eline geçen parayla birikmiş borçlarını ödedi.
D) Kitaba olan ilgi, gelişmiş toplumlarda daha fazla.

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcük birden çok varlığı karşılamaktadır?
A) İki kardeşin babalarından kalan bir dükkânları vardı.
B) Haberi duyunca dünyalar benim oldu.
C) Bu tür yapılar çok daha sağlam oluyor.
D) Beş yaşlarında sevimli bir çocuktu.

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki “-dan, -den” yerine tamlama eki getirilemez?
A) Orhan, karşıdaki evlerden birinde oturuyor.
B) Mahallenin yetişkinlerinden bazıları yardıma geldi.
C) Bu elbiselerden hangisi sana olur?
D) Gelenler, bizim çocuklardan başkası değildi.

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki birleşik fiilin yapılışı diğerlerinden farklıdır?
A) Bu işi bildiğini varsayıyorum.
B) Söyledikleri karşısında donakaldık.
C) Kitabı bir çırpıda okuyuverdi.
D) Verilen soruları kendisi çözebilir.

25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan ve eylemden etkilenen aynı varlıktır?
A) Karpuz, keskin bir bıçakla beşe bölündü.
B) Bahar gelince yazlıklar çıkarıldı.
C) Toplanan meyveler tertemiz yıkandı.
D) Bu sözler üzerine birden öne atıldı.

2006 OKS A TÜRKÇE TESTİ CEVAPLARI

1. B 2. D 3. C 4. A 5. B 6. C 7.A 8.D 9.C 10.D 11.B 12.A 13.C 14.B 15.A 16. D 17.A 18.C 19.B 20.B 21.D 22.A 23.B 24.D 25.C

2006 OKS A TÜRKÇE TESTİ

1. “Söylenmek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde, “Bilgisayar, reklâmlarda söylendiği gibi ucuz değil.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
A) Yaptığım kötülüğü anlayınca bana söylendi.
B) Bugün tarlalarda ilaçlama yapılacağı söylendi.
C) Bir kere söylenmeye başladı mı susmazdı.
D) Senin, çocuğa neden söylendiğini öğrenmek istiyorum.

2. Nihayet sabah oldu. Gecenin keskin ayazına yenik düşmedim. Yorgunluktan yataklarında sızıp kalanları uyandırmakla işe başladım. Biraz acele edersek güneş yükselmeden yola çıkabilirdik.
Parçada altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A) Nihayet B) Yükselmeden
C) Sızıp D) Keskin

1.Bütün eşyalarını toplayıp bize yerleşti.
2.Çocuk, bozuklukları istemeyince ona bütün para verdi.
3.Bütün bir ekmeği bir öğünde bitirdi.
4.Bilgisayarla ilgili bütün dergileri takip ederdi.
3. “Bütün” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükler birbiriyle karşıt anlamlı olarak kullanılmamıştır?
A) Pazarlama işinden iyi para kazandı; ama kötü harcadı.
B) Kaba tezgahlarda dokunan kilimlerin ince motifleri vardı.
C) İnsan dostunu da düşmanını da zor günlerinde tanıyor.
D) Yokuşta zorlanan atlarımız inişte rahatladı.
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “aynı” sözcüğü diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
A) Bu davetlerde devamlı aynı kişileri görürdük.
B) Bu mobilyalar, aynı bizim evdekilerdendi.
C) Ali Efendi, aynı paltoyu yıllardır giyiyordu.
D) Dönüp dolaşıp aynı sokağa geliyorduk.
6. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde “nicelik ve nitelik” birlikte verilmiştir?
A) Kısa günün karı az olur.
B) Eğri otur, doğru söyle.
C) Az olsun, öz olsun.
D) Horozu çok olan köyün sabahı geç olur.
7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sorunu kapatma” anlamı vardır?
A) Bu parayı verelim gitsin.
B) Madem kalemi istiyorsun verdim gitti.
C) Ona bu kitabı verirsen gitti gider.
D) Sen gelinceye kadar çekti gitti.
8. “Eğer bir kimse iyi bir kitap yazarsa, iyi sözler söylerse, yahut da komşusununkinden iyi bir fare kapanı yaparsa, yuvasını ormanlar içinde bile kursa, insanlar ona ulaşırlar.” sözüyle anlatılmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsan, isminin kalıcı olmasını istiyorsa, kalıcı eserler ortaya koymalıdır.
B) Gerçek başarı, insanlığın yararına yapılan işlerden elde edilir.
C) İnsanlar sadece kendileri için değil, toplum içinde çalışmalıdır.
D) Başarılı işler yapanlar nerede olsa aranıp bulunur.
9. “Üzere” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisine koşul anlamı katmıştır?
A) Yeniden yollara düşmek üzere evden ayrıldı.
B) Anlaşmada belirtildiği üzere ödemeler zamanında yapıldı.
C) Yarın getirmek üzere istediğin kitabı alabilirsin.
D) Ümitler ümitsizliğe dönüşmek üzere iken geldi.

1.Sadece kendine hayrı dokunanın, kimseye hayrı yoktur.
2.Kartalın beğenmediğini kargalar paylaşır.
3.Kendini beğenmek, insanın yaradılışında vardır.
4.Yalnız kendini düşünen adam, yumurtasını pişirmek için komşusunun evini yakar.
10. Yukarıdaki sözlerden hangileri birbiriyle yakın anlamlıdır?
A) 1-2 B) 2-3 C) 3-4 D) 1-4

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gerçekte olmayıp öyle sanılan bir durum” söz konusudur?
A) Kızı da annesi gibi güzel resimler çiziyor.
B) Ahşap ev, bana, temelinden sallanıyor gibi geldi.
C) Güneş, bulutların arasından çıkacak gibi oldu.
D) Parası pulu yokmuş gibi eski püskü şeyler giyiyor.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklamasıyla verilmemiştir?
A) Eline geçen bütün kitapları gözden geçirdi; ama aradığını bulamadı.
B) Ben bu kanepeleri vermeye razıyım; zaten onları gözden çıkardım.
C) İnsan sokulgan ve sevimli, yani cana yakın olursa, elbette sevilir.
D) Birisi ötekine, o da başkasına söyleyince söz, ağızdan ağza yayıldı.

13. İçimden hep iyilik geliyor
Yaşadığımız dünyayı seviyorum
Kin tutmak benim harcım değil
Çektiğim bütün sıkıntıları unuttum
Parasız pulsuzum ne çıkar
Gelecek güzel günlere inanıyorum.( Necati CUMALI)
Dizelerden şairle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?
A) Kendisiyle barışık olduğu
B) Umutlu olduğu
C) Pişman olduğu
D) Açık yürekli olduğu

14. Yeni şiir, eski şiirin bütün heyecanlarının, önemli konularının yanı başında yer alan küçük, sıradan olayları ve sıradan insanları anlatmaktaydı. Ama yeni şiir yayılıp pek çok kimse tarafından tutulunca iş değişti. Genç okuryazarlar hatta bu işle uğraşanlar sandılar ki şiir yalnız olayların gelişigüzel bir dille anlatılmasıyla oluşur. Böylece bu basitlik şiirin tarifi oldu.
Paragrafta aşağıdakilerin hangisinden yakınılmamıştır?
A) Yeni şiirin yanlış anlaşılmasından
B) Yeni şiirin sıradan olayları anlatmasından
C) Genç okuryazarların şiire yaklaşımlarından
D) Yeni şiirin dilindeki özensizlikten
15. Firuzan’ın hikâyelerindeki en belirgin özellik, hikâyeyi okuyup bitirdikten sonra kahramanların sözlerinden çok görünüşleriyle, davranışlarıyla, tutkularıyla, vazgeçemedikleri alışkanlıklarıyla hafızalarda capcanlı kalmalarıdır.
Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kahramanların hikâyelerde başarılı bir biçimde yansıtıldığı
B) Firuzan’ın iyi bir hikâye yazarı olduğu
C) Hikâyelerdeki kahramanların belirgin özelliklere sahip olduğu
D) Firuzan’ın hikâyelerindeki kahramanların sevildiği

16. “Ben kendimi şair sanarak değil, şair olmanın gereğine inanarak ve şiirin gereğini yerine getirmek için bu alanda sıkı ve düzenli bir çalışma yürütebileceğini kabul ederek işe başladım.” diyen bir kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) İnandığı şeylerin peşinden gittiği
B) Sorumluluk sahibi olduğu
C) Disiplinli çalışmaya karar verdiği
D) Başarılı bir şair olduğu

17. Sen insansın! Derinde dur ama kıyıyı da kaybetme, kıyının pek de uzağına düşme. Çık mağarandan, kuytudan kaç, genişliğe gel, ferahlıkta dur, ufka bak.
Parçada aşağıdakilerden hangisi önerilmemiştir?
A) Yardımsever olmak B) Toplumla birlikte yaşamak
C) Karanlıktan çıkmak D) Geleceği düşünmek

1.Hiç olmadık bir zamanda tahammül gücünü zorlayan, içimi gören bu kuşatıcı sesin gitmesini sabırla bekledim.
2.Çığırtkan öfkeler saçarak sanki dağları yara yara gelen bir motosiklet, çatal kapının önünde durdu.
3.O mavi sessizliği dayanılmaz esmer bir gürültüyle kirletip duruyordu.
4.Yayla evimizde, gölgeli balkona dökülen ceviz ağacının altındaki yazı masama henüz oturmuştum.
5. Ama gitmedi.
18. Yukarıdaki cümlelerle anlamlı bir paragraf oluşturmak için sıralama nasıl olmalıdır?
A) 1-5-4-3-2 B) 2-3-4-5-1
C) 4-2-1-5-3 D) 3-5-2-1-4

19. Yeryüzünde insanların meydana getirdikleri en muhteşem, en ömürlü eserler şehirlerdir. Bir şehrin kimin tarafından yapıldığı da belli değildir. Onlarla milletler övünç duyarlar. Herkes onu kendi eseri sayar. Böyle saydığı için de büyük bir sevgi ile şehrine, kasabasına ölünceye kadar bağlı kalır. Eski bir filozof: “Eğer şehirler bir kişi tarafından yapılsaydı daha güzel olacaktı.” demiştir. Belki daha güzel olurdu. Ancak, asırlar boyunca, nesilden nesile milletin emeği ile meydana gelmiş olan şehirler gibi sevilmezdi.
Parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
A) Şehirlerin belirgin özellikleri nelerdir?
B) Bir insanın oluşturacağı şehir neden daha güzel olur?
C) Övünç duyulan şehirler nasıl meydana getirilmişlerdir?D) Şehirler duyulan bağlılığın temelinde ne vardır?

20. (1) Akılcılıkla bilim ve teknoloji arasında sıkı bir ilişki vardır. (2) Bunlar birbirinin bütünleyicisidir. (3) Bu değişme ve gelişmelere ayak uydurmak gerekir. (4) Akılcılığın olmadığı yerde bilim ve teknolojiden, bilim ve teknolojinin olmadığı yerde de akılcılıktan söz edilemez. (5) Olaylara akılcılıkla yaklaşmayan, bilim ve teknolojiye sırt çeviren toplumlar hiçbir zaman ilerleyemez.
Paragrafın akışını bozan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

21. “Ben fikrimi değiştirdim, şimdi eskisi gibi düşünmüyorum.” diyen adam az görülür. Bugün söyledikleri dün söylediklerine uymayanlar bile: “Ben değişmedim, dün de böyle düşünüyordum, değiştiğimi sananlar beni anlamamış.” derler.
Parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanlar düşüncelerini ifade etmekte çoğu zaman güçlük çekerler.
B) İnsanın düşüncelerinde günden güne değişiklikler görülebilir.
C) Yaşam şartları değiştikçe insanların düşünceleri de değişir.
D) Fikirleri değişse de insanların bunu dile getirmesi zordur.

22. “da, de” aşağıdaki cümlelerin hangisine “aşırılık” anlamı katmıştır?
A) O gömlek üzerine hiç de yakışmamış.
B) Sustu sustu da sonradan iyi konuştu.
C) Önerdiğin kitabı okudum da anlayamadım.
D) Bilge gelecek de tiyatroya gideceğiz.

23. Çiçek açar, domur domur dal verir,
1
Kimi uzar, birbirine el verir,
2
Kimi meyve verir, kimi gül verir;
3
Ağaçlar üstünde dillenir kuşlar.
4
Dizelerde altı çizili sözcüklerden hangilerinin çeşidi aynıdır?
A) 1-2 B) 2-3 C) 3-4 D) 1-4

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin yönü bellidir?
A) Satıcının yaptıklarına karşı çok şey söyleyebilirdik.
B) Yorgunluktan ancak sabaha karşı uyuyabildim.
C) Şiire karşı ilgim çocuk yaşlarda başladı.
D) Köyün yaşlıları güneşe karşı oturmuşlardı.

1. Giriş kapısını bu kartla açabilirsin.
2. Yağmurun başlamasıyla herkes kaçıştı.
3. Yıllardır görmediği arkadaşına hasretle sarıldı.
25. Bu cümlelerde, “ile” aşağıdaki anlam ilgilerinden hangisini kurmamıştır?
A) Neden-sonuç B) Nitelik
C) Birliktelik D) Araç

8 Aralık 2007 Cumartesi

Kar bastırdı, 880 köy yolu ulaşıma kapandı

Doğu Anadolu'da kalınlığı yer yer 1 metreyi aşan kar, 880 köy yolunu ulaşıma kapattı. Yağışa bağlı olarak hatlarda meydana gelen arıza sebebiyle bazı köylere elektrik de verilemiyor. İl özel idarelerine bağlı ekipler, yolların ulaşıma açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Türkiye'de sınıflar kırıldı, ben de işçi çocuğuyum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisinin de bir işçi çocuğu olduğunu ve şu an cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğünü belirterek, Türkiye'de sınıfların kırıldığını söyledi.
Türkiye İşçi Konfederasyonları (Türk-İş) 20. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılan Abdullah Gül, burada bir konuşma yaptı. "Emek, kazanç ve hak edilmiş kazanç kutsaldır" diyen Gül, Türk-İş'in 55 yıl önce Türk sendikacılığını başlattığını ve sendikacılığın ocağı olduğunu ifade etti

Tunceli'de büyük operasyon

Tunceli'de PKK örgüt mensuplarına yönelik nokta operasyonu başlatıldı. Tunceli'nin Ovacık ilçesine bağlı Ahponos Vadisi ve Mercan dağlarının bulunduğu bölgeye Jandarma Özel Harekat Timleri tarafından indirme yapıldı.
Ağır kış koşullarına rağmen devam eden geniş çaplı operasyona Tunceli Alay Komutanlığına bağlı çok sayıda özel eğitilmiş timler katılıyor. Sabah saatlerinde Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan kalkan Skorsky helikopterler, kar kalınlığının 40 cm'yi bulduğu vadilerde terör örgütü PKK'ya yönelik nokta operasyonu gerçekleştirdi.

Mesut Barzani dişine baktırmış!

Kuzey Irak bölgesel yönetimi lideri Mesut Barzani Erbil'in Selahaddin kentinde 10 gün aradan sonra ilk defa kameraların karşısına geçti.
Barzani yaptığı kısa açıklamada özel bir ziyaret için Avusturya'da olduğunu yanında büyük bir heyet götürmediğini söyledi. Mesud Barzani, "Dişimde bir rahatsızlık vardı. Bunun için Avusturya'ya gittim. Bu yüzden giderken basına açıklama yapmayı yeğlemedim. Daha önce de diş tedavisi görüyordum fakat Erbil'de İçişleri Bakanlığı'nda patlayan bombalar sebebiyle tedavimi yarım bırakmıştım. Bu kez tedavimi tamamlamak için Avusturya'daydım. Kısa bir süre ülkemden ayrı kaldım. Ülkeme geri döndüğüm için çok mutluyum" dedi.

Erdoğan'dan yoğun diplomasi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen 2. Avrupa Birliği-Afrika zirvesine katıldı. AB-Afrika zirvesi için dün Lizbon'a gelen ve akşam liderler için zirve yemeğine katılan Erdoğan, bugün de Expo 98 Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvenin açılış toplantısına katıldı. Türkiye, AB'ye üyelik için müzakere süreci devam eden Makedonya ve Hırvatistan ile birlikte zirveye gözlemci statüsüyle davet edilmişti.

FİİLLER (EYLEMLER) CEVAPLARI

1-D 2-A 3-A 4-B 5-C 6-C 7-E 8-B 9-D 10-A 11-E 12-C 13-A 14-E 15-E 16-D 17-C 18-D 19-D 20-C

FİİLLER (EYLEMLER)

Not:bu testte 8,10,15,17.sorular yapılmayacaktır.
1.I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış.
II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum.
III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış?
IV. Hastalıktan iyice sararmış zavallıcık.
V. Buraya geldiğini neden söylemedin?

Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisinin yüklemi kılış bildirmektedir?

A)I ve IV
B)II ve III
C)I ve II
D)II ve V
E)IV ve V

2.Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi dilek kipinde çekimlenmiştir?

A)Tatilde yurt dışına çıksam.
B)Tatilde yurt dışına çıkmış.
C)Tatilde yurt dışına çıkacak.
D)Tatilde yurt dışına çıktı.
E)Tatilde yurt dışına çıkar.

3. I. Hafta sonu tiyatro izleyelim.
II. Bir daha geri dönemem.
III. Eksikliğini çok hissedeceğiz.
IV. Özgürlük emek ister.
V. Saat on iki kez gonkladı.

Yukarıdaki cümlelerde aşağıdaki fiil kiplerinden hangisi yoktur?

A)Emir kipi
B)Görülen geçmiş zaman
C)İstek kipi
D)Geniş zaman
E)Gelecek zaman

4.Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde zaman anlamı yoktur?

A)Halikarnas Balıkçısı’nın romanlarında kişiler, bildiğimiz kişilere benzemezler pek.
B)Eleştirmen, eleştirilerinde kendinden bahsettiği zamanlarda bile tarafsızlığını korumalı.
C)Yolculuğa çıkmadan önce ilk olarak yolda okuyacağım kitapları alırım yanıma.
D)Kitaplarında anlatacağı mekânları belirledikten sonra o mekânları uzun süre incelermiş.
E)Bir kitapta “ne” anlatacağı kadar “nasıl” anlatacağını da uzun uzun planlardı.

5.Aşağıdakilerden hangisinin fiilinde zaman kayması yoktur?

A)İki arkadaş yabancı bir şehirde karşılaşır ve bir yerde oturup dertleşir.
B)Hep böyle yapıyor, önce güler yüzle karşılıyor beni sonra yokmuşum gibi davranıyor.
C)Birazdan iş görüşmesine o değil de ben gidecekmişim gibi koltukta rahat rahat oturuyor.
D)Daha yol yorgunluğu üzerinden atmadan, kendine gelmeden yarın İstanbul’a uçuyor.
E)Bu durumdan ben de rahatsız oldum, ne yapar ne eder gelecek ay sözümü yerine getiririm.

6.Aşağıdakilerden hangisinde “-miş” eki başkasından duyma anlamı taşımaktadır?

A)Kendini bir deri bir kemiğe çevirmişsin.
B)Dersin sonlarına doğru bir an dalmışım.
C)Konser, yağışlardan dolayı ertelenmiş.
D)Kurutulmuş sebzelerle aram yok benim.
E)Maçın ilk yarısını izlerken uyumuşum.

7.Aşağıdakilerden hangisinde eylem, sözün söylendiği anda gerçekleşmektedir?

A)Kahvaltıdan önce mutlaka bir bardak süt içiyor.
B)Ailesini ziyaret etmek için haftaya yola çıkıyor.
C)Kardeşiyle o günden sonra hiç görüşmüyor.
D)Beş yıldır buralardan uzakta İzmir’de yaşıyor.
E)Çalışma odasında yazısını bitirmeye çalışıyor.

8.Aşağıdakilerden hangisinde fiil basit zamanlı değildir?

A)İlk ödülünü on sekiz yaşında almış.
B)İkinci kitabını bu yıl çıkaracakmış.
C)İnceleme yazıları da yayımlanacak.
D)Kendini yinelemiyor, yeniliyor o.
E)Akşamları dört saat kitap okuyor.

9.Aşağıdakilerin hangisinde yüklem istek kipindedir?

A)Hayatına yeni bir yön vermelisin.
B)Bu evrakları muhasebeye bırak.
C)Bir de düşündüklerimiz olsa.
D)Fazla gecikmeden yola koyulayım.
E)Biraz daha dinlenmek istiyorum.

10.Aşağıdakilerden hangisinde yüklemi birleşik zamanlıdır?

A)Hangi otobüs önce kalkarsa ona binecekti.
B)Arkadaşlarını arada sırada da olsa arıyor.
C)Mesleğe çok erken yaşlarda adım attı.
D)Gömleği, doğum gününde hediye edilmiş.
E)Otobüsün arkasında oturmaktan nefret eder.

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması yoktur?

A)Her sabah ilk iş büroyu temizlersin.
B)Olumsuzlukları da hesaba katacaksın.
C)Öğleden sonraları yanımıza uğruyor.
D)Yanılmıyorsam bizim komşu olacak.
E)Bugün kitap evlerine uğramalıyım.

12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem emir kipindedir?

A)Bahçedeki gülleri sulamalıyım.
B)Geç olmadan işe koyulalım.
C)Yarın bu kadar geç kalmasın.
D)İş olsa da sürekli çalışsak.
E)Etrafa çekidüzen vereyim.

13. “Akıllı köprü arayıncaya dek deli suyu geçer.”

Bu atasözündeki yüklemin kipiyle aşağıdakilerden hangisinin kipi arasında benzerlik yoktur?

A)Demiri tavında dövmeli.
B)Sağır işitmez uydurur.
C)Ateş düştüğü yeri yakar.
D)Dost, kötü günde belli olur.
E)Acıklı başta akıl olmaz.

14.Aşağıdaki cümlede geçen fiillerden hangisinin yapısı ötekilerden farklıdır?

A)Taşıyamam ben bu yükü tek başıma.
B)Anlayabilirsin her şeyin nedenini.
C)Düşüver ardına ümitlerinin.
D)Merdivenlerden inerken düşeyazdım.
E)Bu karanlıkta kimseye göndermem seni.

15.Bir sen vardın oysa
Bir senin gözlerin kalmıştı
Okyanustan iki damla.
Şimdi masmavi iki ayrılık onlar.

Yukarıdaki dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A)Ekfiil
B)Birleşik zamanlı fiil
C)Ek fiili düşmüş isim
D)Basit yapılı fiil
E)Basit zamanlı fiil

16.Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi yardımcı fiille oluşturulmuş bir birleşik fiildir?

A)Bu durum ona zaman kazandırdı.
B)Yardımından dolayı çok sevindi.
C)Damlalar pencereden süzülüverdi.
D)Acıları onu daha da güçlü kıldı.
E)Bu düğün asla ve asla sensiz olmaz.

17.Aşağıdakilerden hangisi “anlatamazdın” fiiliyle ilgili doğru bir bilgidir?

A)Basit zamanlı ve basit yapıdadır.
B)Birleşik zamanlı ve basit yapıdadır.
C)Birleşik zamanlı ve birleşik yapıdadır.
D)Birleşik zamanlı ve türemiştir.
E)Basit zamanlı ve türemiştir.

18.Aşağıdakilerden hangisinde şimdiki zaman anlamı vardır?

A)Yazlarını Kuşadası’ nda geçiriyor.
B)İki ay sonra ay üç yaşına basıyor.
C)Övgü, bana başarma gücü veriyor.
D)Akşamki toplantı için hazırlanıyorum.
E)Güneşe çıktığı zaman hemen kızarıyor.

19.Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi türemiş bir fiil değildir?

A)İtfaiye yangını başarıyla söndürdü.
B)Bütün zararını bizden çıkarttı.
C)Bu evde iyi günler de yaşandı.
D)Traktörü tarla komşusuna sattı.
E)Hep beraber pikniğe gidildi.

20.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir çekimli fiil yoktur?

A)Kırlangıçları izliyorum.
B)Bir gün onu anlayacaksın.
C)Maçın daha başlarıydı.
D)Demek ki değer bilirmiş.
E)Onunla kalmalıydı.

TÜRKÇE DERSİ SBS SORULARI CEVAPLARI

CEVAPLAR 1-A 2-C 3-B 4-D 5-A 6-D 7-A 8-D 9-C 10-A 11-B 12-D 13-C 14-B 15-B 16-A 17-C 18-C 19-B 20-B 21-B 22-B 23-D 24-B 25-A

TÜRKÇE DERSİ SBS SORULARI

Atatürk’ün “Efendiler, hepiniz milletvekili, bakan hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatçı olamazsınız. Hayatlarını büyük bir sanata adayan bu çocukları sevelim…” sözü sanata verdiği önemi belirtir. O, gerçek bir sanatseverdi. Güzel sanatların her dalına ilgi duyardı. Heykellerinin yapılmasına, yalnızca heykel sanatının gelişebilmesi için izin vermişti. Güzel sanatlarda kazanılacak her başarının, Türk ulusunun, diğer uluslarca tanınmasını kolaylaştıracağını söylüyordu. Çünkü sanat insanların bir arada, barış içinde yaşamalarını sağlayabilecek ortak bir dildi.
İlk beş soruyu metne göre cevaplayınız.

1. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Atatürk’e ait bir özdeyişten alınmıştır?
A. Efendiler, hepiniz milletvekili, bakan, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz.
B. Atatürk, güzel sanatların her dalına ilgi duyardı.
C. Atatürk, sanata ve sanatçıya çok önem verirdi.
D. O, gerçek bir sanatseverdi.

2. Atatürk hangi sanat dallarına ilgi duyuyor?
A. heykeltıraşlığa B. resme
C. güzel sanatların hepsine D. müziğe

3. Güzel sanatlarda kazanılan her başarı Türk ulusuna ne sağlar
A. yaşama kolaylığı B. diğer uluslar tarafından tanınma
C. maddi zenginlik D. kişisel gelişim

4. Parçada sanat nasıl tanımlanıyor?
A. El becerisi kazandıran çalışma yöntemidir.
B. İnsanların anlaşmasını sağlayan bir dildir.
C. İnsanların hayallerini geliştiren faaliyet biçimidir.
D. İnsanların bir arada barış içinde yaşamalarını sağlayan dildir.

5. Parçada Atatürk’ün hangi kişilik özelliği vurgulanıyor?
A. sanatseverliği B. kararlı ve disiplinli oluşu
C. liderliği D. ileri görüşlülüğü

6. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi ünlü düşmesine uğramamıştır?
A. Atatürk’ün resmini duvara astı. B. Atatürk’ten bir anı okuduk.
C. Hastalık benzini sapsarı etmişti. D. Atatürk bütün ömrünü Türk milletine adadı.

7. Aşağıda verilenlerden hangisi deyim değildir?
A. ikişer ikişer dağıtmak B. göz kulak olmak
C. el ele vermek D. boş bulunmak

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl okulları geç açacak.
B. Kurtuluş Savaşı Atatürk’ün önderliğinde kazanıldı.
C. Atatürk 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini kapadı.
D. Ablam bana Atatürk şiirleri adlı bir kitap aldı.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir abartı vardır?
A. Oğuz günde iki saat ders çalışıyor. B. Apartmanımız yedi katlıdır.
C. Anıl bir oturuşta on kilo baklava yedi. D. Uzun zamandır ablamı görmüyorum.

10. Aşağıda verilen atasözlerinden biri anlam yönünden diğerlerinden farklıdır. Farklı olan atasözü hangisidir?
A. ak akçe kara gün içindir. B. Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
C. Birlikten kuvvet doğar. D. Tek kanatla kuş uçmaz.

11. “Sorunumuzu yüz yüze konuşup halledeceğiz.” Cümlesine anlam yönünden aşağıdaki cümlelerin hangisi daha yakındır?
A. Bazı sorunlarımızı konuşmalıyız. B. Sorunlarımızı karşılıklı konuşarak halletmeliyiz. C. Halledilmeyecek sorun yoktur. D. Sorunlara bilinçli yaklaşırsan çözersin.
12. “yar” sözcüğünün eş anlamlısı aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılmıştır?
A. Yârim İstanbul’u mesken mi tuttun? B. Sürüler yarın ağzında otluyor.
C. Seni karşı yarda bekleyeceğim. D. Yürüye yürüye uçurumun kenarına geldi.

13. “Özlem ( ) in kınasına Demet( ) Dilek( ) Zeynep ve Ayşegül gitti( )” cümlesinde ( ) yerine hangi noktalama işaretleri gelmelidir?
A. (!) (?) (,) (.) B. (:) (,) (,) (.) C. (‘) (,) (,) (.) D. (,) (,) (?) (!)

14. “……………….yaşamak için birçok …………….katlandı.” cümlesini hangi sözcükler anlamlı tamamlar?
A. bağımsız-sebep B. hür-zorluğa C. tek-çare D. egemen-bağımsız

15. “ara” sözcüğü hangi cümlede farklı anlamda kullanılmıştır?
A. Okul ile ev arasında gidip geliyor. B. Ali ile Mehmet küsünce ben arada kaldım.
C. Kedi araba ile duvar arasına sıkışmış. D. Konya-Ankara arası o kadar uzak değil.

16. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi yapım eki almamıştır?
A. çiçekler B. sazlık C. yolcu D. öğrenci

17. Çoğul eki almadan çoğulluk ifade eden adlara “topluluk” adı denir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinde, topluluk adı vardır?
A. Atatürk gençlere güvenir ve değer verirdi.
B. İnsanlar birbirini kırmadan yaşamayı öğrenmeli.
C. Bir millet için ana dil her şeyden önemlidir.
D. İmza gününde büyük bir izdiham yaşanmıştı.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “ Bakmak” kelimesi, “aramak” anlamındadır?
A.Evimize babam bakıyor. B.Karşıdan gelen arkadaşına bakıyor.
C.Kalemini kaybetti, ona bakıyor. D.Doktor, hastaya bakıyor.
19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, zıt anlamlı kelimeler yer almıştır?
A.Çocukluğum ve gençliğim buralarda geçti.
B.Bu hareketinin ilk ve son olmasını istiyorum.
C.Kapıyı ufak tefek bir adam açtı.
D.Bu mektubu günlerce, aylarca bekledim.
20. “Yaz” sözcüğü hem bir mevsimin adı, hem de “yazmak” fiilinin emir biçimidir. Bunun gibi yazılışları aynı, anlamları ayrı olan sözcüklere ne denir?
A.Eşanlamlı sözcük B.Eşsesli sözcük C.Karşıt anlamlı sözcük D.Özdeyiş
21. “Ayda yılda bir yurt dışına çıkardı.” Cümlesinde altı çizili söz yerine hangisi getirilirse cümlenin anlamı değişmez?
A. Uzun yıllar boyunca B. Kırk yılda bir C. Sık sık D. Hemen hemen her yıl
22. evde-var-güzel-yemekler
1 2 3 4
Yukarıda numaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir cümle kurulduğunda doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
A. 3-4-2-1 B. 1-3-4-2 C. 2-3-1-4 D. 3-2-4-1
23. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti ( ? ) konulmalıdır?
A. Ne kadar parası olduğunu söylemedi. B. Ne yöne doğru gittiklerini soruyordu.
C. Ne kadar güzel bir arabası var. D. Ne zaman sana kötü davrandık.
24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır?
A. Portakal kış meyvesidir. B. Sabah kahvaltılarında çay olmazsa olmaz.
C. Ekim ayı sonbahar mevsimindedir. C. Akdeniz ülkemizin güneyindedir.
25. 1 – tertemiz, 2 – bütün şehir, 3 – evinin önünü, 4 – herkes, 5 – süpürse, 6 – olur
Anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturabilmek için, yukarıdaki cümle parçaları nasıl sıralanmalıdır?
A. 4 – 3 – 5 – 2 – 1 – 6 B. 3 – 2 – 5 – 4 – 1 – 6
C. 4 – 1 – 6 – 2 – 3 – 5 D. 2 – 1 – 6 – 4 – 3 – 5

7 Aralık 2007 Cuma

2000 oks türçe soruları cevapları

1.C 2.B 3.D 4.A 5.B 6.C 7.D 8.C 9.C 10.B 11.D 12.C 13.B 14.A 15.D 16.A 17.C 18.B 19.A 20.B 21.D
22.C 23.A 24.B 25.D

2000 oks türçe soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “- lar / - ler” eki sözcüğe “aşağı yukarı” anlamı vermiştir?
A) Annemi görünce dünyalar benim oldu.
B) Beyefendi evdeler mi acaba?
C) Çırak, yedi sekiz yaşlarında bir çocuktu.
D) Teyzem bize geleceklerini mi söyledi?

2. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili olarak verilen sözcüklerden hangisi soyut bir kavramı anlatır?
A) Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.
B) Çocuğunun başarısından sevinç duydu.
C) O gün hava oldukça soğuktu.
D) Kara bulutlar birden gökyüzünü kapladı.

3. “Çıkmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim içinde yer almıştır?
A) Yıkanınca elbisenin lekesi çıktı.
B) Ezilen meyvelerin suyu çıktı.
C) Haberi duyunca sevinçle evden çıktı.
D) Bu işi bitirinceye kadar canı çıktı.

4. “Ama” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirme amacıyla kullanılmıştır?
A) Beni hiç ama hiç dinlemiyor.
B) Çok uğraştım ama problem çözülmüyor.
C) Sesimi duydu ama anlamazlıktan geliyor.
D) Araba oldukça eski ama çalışıyor.

5. “Başından geçenleri sakin sakin anlattı.” cümlesinde “sakin sakin” ikilemesi cümleye hangi anlamı vermek için kullanılmıştır?
A) Yaşanılanların çok önemli olmadığını dile getirmek
B) Davranışlarda bir heyecan bulunmadığını anlatmak
C) Herkesin bu tür davranışlar göstermesini istemek
D) Konuşulanların bu biçimde daha güzel anlaşılacağını vurgulamak

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?
A) Bu iki kavram arasında önemli bir ayrım var.
B) Kirli havanın halk sağlığına zararlı olduğu sonucuna varılmıştır.
C) Sergide, yazarın ressam tarafından çizilmiş fotoğrafı ilgi gördü.
D) Günümüzde fabrikalar, kent merkezlerine uzak olan yerlerde kuruluyor.

7. “Gerçeği buldum” deme, “..........” de! anlatımındaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilirse söz, “sınırsız sayıda gerçek vardır” anlamı kazanır?
A) Gerçekten korktum.
B) Gerçek beni buldu.
C) Gerçeği hiç kaybetmedim ki.
D) Bir gerçek buldum.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilen deyim,
açıklamasıyla çelişir?
A) Ağız ağıza vermiş, gizli gizli konuşuyorlardı.
B) Ağız birliği etmişler, aynı açıklamaları yapmışlardı.
C) Çok güzel konuşmuş, ağzına geleni söylemişti.
D) Başına gelenlerden ağzı yanmış, her şeyi incelemeye karar vermişti.

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde dile getirilen istek, gerekçesiyle birlikte verilmiştir?
A) İncecikten bir kar yağar,
Tozar Elif Elif diye.
B) Yâra selam söylen seher yelleri.
Çıkıp şu yollara naz eylemesin.
C) Gönül gurbet ele çıkma;
Ya gelinir ya gelinmez.

D) İstanbul’un orta yeri sinema,
Garipliğim, mahzunluğum duyurmayın anama.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı
vardır?
A) Ne kadar güzel şiir okuyorsunuz.
B) Ne yapsak da bu sıkıntıyı atlatsak.
C) Ne söylemek istediklerini anlayamadım.
D) Ne yapıp edip bu işi bitirmeliyiz.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, pişmanlık duyulduğu anlatılmaktadır?
A) Uzun yıllar memleketimden ayrı yaşadım.
B) Her geçen gün işimiz zorlaşıyor.
C) Yüreğime ansızın bir hüzün çöküverdi.
D) Bu işe başlamasaydım iyi olacaktı.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir gerekçeye dayalı görüş bildirilmektedir?
A) Son gelişmelere bir türlü inanamadım.
B) Nedendir bilmiyorum, göçmen kuşlar erken geldi.
C) Başarısında bütün arkadaşlarının payı var.
D) Bir akşam aniden çıkıp geleceğini söylemiş.

13. “Başkalarına kötü davranan insanlar, kendilerinden de hoşlanmayanlardır.”
Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en
yakın olanıdır?
A) Hiç kimse kötü olmak istemez.
B) Kendisini sevmeyenden iyilik beklenemez.
C) Kötü davranışların temelinde başkaları vardır.
D) Kötülükleri engellemek herkesin görevidir.

14. Kitabı okumak gerekiyor; yorucu iş. Oysa filmini izlemek kolay.

Bu sözler, aşağıdaki sorulardan hangisinin karşılığı
olarak söylenmiştir?
A) Kitabını almayıp neden filmine gidiyorsun?
B) Sinema mı daha doyurucu, kitap mı?
C) Kitap üzerinde mi yoksa film üzerinde mi düşünmek daha zevkli?
D) Sanat dalı olarak edebiyat mı yoksa sinema mı
daha değerli?

15. Gel bakma kimseye hor,
Halkı yorma kendin yor.
Yıkmak için çok düşün,
Yıkmak kolay yapmak zor. (Anonim)
Bu dörtlükten aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?
A) Alçak gönüllü olma
B) Bir şey yapmadan önce iyi ölçüp biçme
C) Özverili davranışlar içinde olma
D) Başkalarıyla işbirliği içinde çalışma

16. Dallar mısra mısra, şair tez duyar,
Bahar nezle olsa hemen yaz duyar,
Çiçek kuşa dil öğretir, haz duyar
Ulu isteklerde gezer gönlümüz...

Bu dörtlükteki “kişileştirilmeler”, aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
A) Bahar, yaz, çiçek, kuş
B) Yaz, dallar, bahar, gönül
C) Kuş, şair, dil, bahar
D) Çiçek, dil, bahar, gönül

17. Aynı olaylar üzerinde ortak düşünceleri olmayan, birbirine aykırı düşen insanların birlikte yaşamaları ve bir iş üzerinde anlaşmaları olanaksızdır.
Bu durum, aşağıdaki atasözlerinden hangisine bir örnektir?
A) İki deliye bir uslu koymuşlar.
B) İki el bir baş içindir.
C) İki baş bir kazanda kaynamaz.
D) İki karpuz bir koltuğa sığmaz.

18. Yabani hayvanları çok sever ve yakından tanırım.
Çocukluğum dağlık bir yörede geçti. Orada biz çocuklara oyuncak yerine, ayı yavrusu, kokarca, tavşan, tilki ya da sincap getirilirdi. ....... .
Parçadaki düşüncenin akışına göre, son cümle aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
A) Oyuncak zevkini pek tadamadık.
B) Onlarla zevkle oynayıp, eğlenirdik.
C) Pahalı oyuncaklarla oynayamadık.
D) Büyük kentlerin özlemiyle yanardık.

19. Yağmur o kadar güzel ve tatlı ki damlalar kahkahalarla
gülüyor. Koyu koyu, kat kat yeşillikleriyle ağaçlar, puslanmış
aydınlıktan içerek kendilerinden geçiyorlar. Sanki bu bir yağmur havası değil; çiçekler damlalardan yapraklar açıyor.
Her yer bir bahar görünümü içinde...
Bu paragrafın yazarı için, aşağıdakilerden hangisi
söylenemez?
A) Sabırsız olduğu B) Duyarlı olduğu
C) Coşkulu olduğu D) Sevinçli olduğu

20. (1) Artık dağlar, sırtlarından kürklerini attılar; fakat henüz sabahları serince olduğu için omuzlarına sislerden bir atkı alıyorlar. (2) Şimdi rüzgârlar da kuru ağaç dehlizlerine pek deli gibi koşmuyor. (3) Bitkilerin ve insanların şenlikleri mutlaka ilkbaharda yapılıyor. (4) Her dalın üzerinde renkli ve güzel dokulu ipeklerden ufacık maskeler kıpırdıyor. (5) Akasyaların dallarında kâğıt fenerciklere benzer sayısız çiçekler asılı.
Yukarıdaki cümlelerden hangisi paragrafın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

21. Yazın alanında uğraş veren insanlar, sözleri ve yazılarıyla dile değer kazandırırlar. Bu işi, dile yenilikler getirmekten çok, onun gücünü artırarak yaparlar. Dildeki sözcükleri işlerler, anlamlarını sağlamlaştırıp, derinleştirirler; onlara alışılmamış tat verirler.
Paragrafta aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?
A) Dilin en güzel örnekleri edebi eserlerdir.
B) Dil, sürekli olarak gelişir ve değişir.
C) Herkes dili aynı güzellikte kullanamaz.
D) Dilin en büyük ustaları yazarlardır.

22. Aşağıdaki cümlelerin hangilerinde da / de bağlacı, “şaşma” anlamında kullanılmıştır?
I- Size de gidebiliriz bize de.
II- Çalıştı da çalıştı.
III- Senin gibisini de görmedim.
IV- Nasıl oldu da anımsamadın?
A) I-II B) I-III C) III-IV D) II-IV

23. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili olarak verilen sözcüklerden hangisinin aldığı ek diğerlerinden farklıdır?
A) Kış günlerinde kalınca giyinmeliyiz.
B) Tepeye çıkınca dinleniriz.
C) Hasta ilacını alınca rahatladı.
D) Kalemini kırınca ağlamaya başladı.

24. Nasrettin Hoca, çoğu zaman karşısındakini kırmamak için, bencillik, aç gözlülük, yalancılık gibi birçok özrü üstüne alır; kendisi ile alay ediyormuş gibi görünür. Örneğin, başkasının bostanına girip kavun karpuz aşırmak ister. Bunun yanlış olduğunu bilmez mi? Elbette bilir. Ama dediğimiz gibi onun amacı başkadır: Başkasının malına el sürmenin kötülüğünü eleştirmektir, yapmak istediği. Böyle davranmakla “.......” der gibidir.

Parçadaki boşluğa aşağıdaki deyimlerden hangisi getirilirse, Nasrettin Hoca’nın vermek istediği ileti vurgulanmış olur?
A) Kimsenin tavuğuna kış deme
B) Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla
C) Kime niyet, kime kısmet
D) Lep demeden leblebiyi anla

25. Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır?
A) İmambayıldı B) Külbastı
C) Gecekondu D) Kaptıkaçtı